Alkoholforbrændning: Hvor hurtigt falder din promille?

Alkoholforbrændning: Hvor hurtigt falder din promille?

Det kan godt være et størrer regnskab, når du skal udregne hvor mange genstande det lige var, at du drak til julefrokosten eller på byturen. Det overrasker mange, hvor lang tid det egentlig tager, før din promille har nået et nulpunkt igen. Og hvor lang går der egentlig, før du kan sætte dig forsvarligt bag rattet efter en våd aften i byen?

Man skal tage højde for mange ting, når man beregner promillen. For når du indtager alkohol, sættes der skub i en naturlig forbrændingsproces i leveren - og den kan godt være lidt svær at forstå.

Læs meget mere om alkoholforbrændingen her - og lær meget mere om, hvor hurtigt promillen egentlig virker i kroppen, hvor hurtigt ens promillen falder igen. Og du kan læse om, hvor lang tid der går, før du kan køre igen - uden at køre spritkørsel. 

Hvor hurtigt falder din promille?

Alkoholforbrændingen foregår hovedsageligt i leveren. Leveren forbrænder 95 % af alkoholen, hvor det resterende udskilles gennem sved og urin, og den sidste lille del fordampes ud af munden.  Forbrændningen i leveren er konstant, og kan hverken sættes op eller ned med kaffe, koldt bad, motion eller andre myter, som du måske har hørt. 

En genstand svarer til 12 g alkohol. Det svarer til en almindelig pilsnerøl eller et lille glas vin. Hvis der er tale om hård spiritus, som gin eller vodka, så er det blot 4 cl, der udgør en genstand. Der kan gå alt fra 30 minutter til en time, førend alkoholen i blodet er på sit højeste. 

Alkoholkoncentrationen falder mellem 0,12-0,18 promille i timen. Det kan komme an på alt fra vægt, alder, indholdet af mad i maven osv. En tommelfingerregel er, at mænd, der har mere væske i kroppen til at binde alkohol, forbrænder 1 genstand på 1 time og 15 minutter. For kvinder kan det tage op til 1 time og 30 minutter at forbrænde blot en enkelt genstand.

Hvis du på en dag eller aften drikker 14 genstande, kan der gå helt op til 17 timer, før din promille er på 0. Det vil altså sige: Jo mere du drikker, desto længere tid tager det, før alkoholen har forladt din krop. 


Promillegrader: Hvordan påvirker promillen kroppen?

Din krop kan allerede mærke den første genstand, som du drikker. Når promillen rammer de 0,2 ‰, er er alkoholens effekt allerede i gang med at påvirke alle dine sanser. Når promillen er 0,5 ‰, så er der gode grunde til, at det betegnes som spirituskørsel. Her fordobles risikoen for trafikkulykker - og det skyldes at din reaktionsevne og dit synsfelt indsnævres og forringes. 

Promilleudviklingen kan opleves markant forskelligt fra person til person, og der er forskel mellem mænd og kvinder for, hvor hurtigt og hvor meget alkohol optages i blodet.  Det har også betydning, om du drikker på tom eller fuld mave, og især fed mad kan udskyde optagelsen af alkohol i blodet.

Kunne du tænke dig at vide mere om, hvad promille er og effekten af promilleværdier i din krop - så kan du læse vores store promilleguide her. 


Spirituskørsel: Dagen efter, at du har drukket

Det er særligt dagen efter, du har drukket, hvor regnestykket for alkoholforbrænding skal hives frem. Der er nemlig mange, der bliver sigtet for spirituskørsel dagen efter en våd aften i byen. 

Det skyldes en generel misforståelse. Selvom du føler dig ædru dagen efter, kan din promille sagtens være alt for høj. Vidste du i øvrigt, at man kan måle alkohol i håret op til 90 dage efter, man havde sin store tur i byen? 

Hvis din promille er over 0,5, så kan du sigtes for spirituskørsel. En promille på 0,5 svarer til blot 1-1,5 genstand. Så hvis du har drukket mange genstande aftenen forinden, og man kun forbrænder 0,12-0,18 i timen, så kan der gå et godt stykke tid, før det er forsvarligt at sætte sig bag rattet. 

Hvordan måler man promille?

Hvis du gerne vil have styr på, hvor høj din promille egentlig er - også dagen efter - så er det ikke helt optimalt at gå ud fra den overfladiske formel for beregning af alkoholkoncentration i blodet. Det skyldes, at der er mange faktorer, der kan medvirke, at din promille kan være højere eller lavere i virkeligheden end din egen estimerede vurdering.  

Vil du have et mere nøjagtigt og aktuelt indblik i din promille, så er et alkometer den bedste løsning. Det er heldigvis blevet udbredt at have et alkometer i private husstande, så man ikke først behøver at måle sin promille, når man skal puste i Politiets alkomter. Her puster du blot i alkometret eller alkotesten, og promilleværdien vises efter få sekunder på displayet. Det er en del lettere og formentlig mere sikkert, end at skulle side med lommeregneren. 

Du kan gå på opdagelse i vores udvalg af alkometer til måling af promille her. Her kan du både finde alkometer til privat og professionel brug